Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Υψηλά τα ποσοστά κακοποίησης των παιδιών στη χώρα μας

Κακοποίηση υφίσταται το 2% των ανηλίκων στην Ελλάδα, σωματική τιμωρία το 66%, ενώ ένα

ποσοστό της τάξης 5 με 6,5% εκτίθεται σε σεξουαλική βία.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε ο ψυχίατρος Γιώργος Νικολαΐδης κατά την ομιλία του στη διημερίδα «Ανήλικοι σε βίαιο περιβάλλον», που ολοκληρώθηκε το Σάββατο στα Τρίκαλα.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Νικολαϊδης και ο Γιώργος Μόσχος, βοηθός συνηγόρου για τα δικαιώματα του παιδιού, αναφέρθηκαν στο ρόλο του συνηγόρου του παιδιού στην προστασία των δικαιωμάτων των ανηλίκων και στην βία κατά ανηλίκων.

Ο κ. Μόσχος αφού μίλησε διεξοδικά για το θέμα της βίας, σημείωσε ότι σήμερα η εκπαίδευση δεν διαθέτει την κατάλληλη υποστήριξη από ειδικούς, ώστε να αντεπεξέλθει στα σύγχρονα ζητήματα της βίας.

Τη διημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα, διοργάνωσε η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν. Τρικάλων με την υποστήριξη της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων.

Η διημερίδα, που την παρακολούθησαν εκτός από τους εκπαιδευτικούς και γονείς, ολοκληρώθηκε με το εργαστήριο για τους εκπαιδευτικούς.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

ΝΕΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΩΝΕΣ ΤΟΥ "ΨΥΧΑΡΓΩΣ"



Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας με αντίσκηνα, καρέκλες, φαγητό, μουσική, πανό και τηλεβόες πραγματοποιούν σήμερα από τις 7 π.μ. οι εργαζόμενοι στις δομές αποασυλοποίησης ψυχικώς πασχόντων του προγράμματος "Ψυχαργώς".

Η κινητοποίηση πραγματοποιείται εν όψει της επίσκεψης του επιτρόπου Απασχόλησης της Ε.Ε. κ. Σπίντλα στο υπουργείο Υγείας στις 6 Μαρτίου, ο οποίος θα εξετάσει τα μέτρα που έλαβε το υπουργείο μετά από την αναστολή της χρηματοδότησης που επιβλήθηκε από την Κομισιόν λόγω της επικίνδυνης κατάστασης που έχουν περιέλθει οι δομές αποασυλοποίησης και τα δικαιώματα των ψυχικώς πασχόντων στη χώρα μας.

Σε ανακοίνωση που υπογράφουν το σωματείο εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων, το σωματείο εργαζομένων στο "Περιβολάκι" και το σωματείο εργαζομένων στην ΠΕΨΑΕΕ τονίζεται μεταξύ άλλων: "Οι λόγοι που μας βγάζουν για άλλη μια φορά στους δρόμους είναι κρίσιμοι. Το υπουργείο Υγείας άλλη μια φορά και για τέταρτη συνεχή χρονιά δεν χρηματοδοτεί τις υπηρεσίες, αφήνει τους εργαζόμενους απλήρωτους έως και 7 μήνες (μέχρι σήμερα τουλάχιστον), αθετεί τις δεσμεύσεις του ότι θα πλήρωνε και θα εξοφλούσε για το 2008 μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2009. Ο Φεβρουάριος τελειώνει και ούτε κουβέντα για χρήματα. Αποκαλύπτει έτσι την αδιαφορία του για τους ασθενείς και για τους πολίτες που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και που θα έπρεπε να απολαμβάνουν δωρεάν πρόσβαση σε αυτές. Οι εργαζόμενοι, που τόσα χρόνια έχουν σηκώσει στην πλάτη τους την όποια ψυχιατρική μεταρρύθμιση, υπενθυμίζουν με τρόπο ηχηρό ότι δεν είναι σούπερ ήρωες, ότι έχουν ανάγκη να αμείβονται για να ζήσουν, για να συνεχίσουν το πολύτιμο έργο τους".

ΕΠΑΨΥ: Κλείνουμε μονάδες

Η παρατεταμένη και δραματική υποχρηματοδότηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας υποχρεώνει την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) να διακόψει την παροχή υπηρεσιών από τις κινητές μονάδες Ψυχικής Υγείας που λειτουργεί η Εταιρεία στις βορειοανατολικές και τις δυτικές Κυκλάδες, καθώς και από το Κέντρο Ημέρας Μελισσίων Αττικής.

Η ΕΠΑΨΥ δηλώνει σε ανακοίνωσή της ότι η αναστολή της παροχής υπηρεσιών από τις συγκεκριμένες μονάδες της θα συνεχισθεί "έως ότου το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναλάβει τις ευθύνες του και καλύψει την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων Ψυχικής Υγείας".

Επίσχεση εργασίας στο "Νέστωρα"

Την ίδια στιγμή, επίσχεση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα οι 38 εργαζόμενοι στις τέσσερις δομές αποασυλοποίησης της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας "Ο Νέστωρ", καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και... επτά μήνες!

Σε ανακοίνωσή της, η προσωρινή διοίκηση του σωματείου εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων σημειώνει μεταξύ άλλων: "Σήμερα και χωρίς μισθούς για επτά μήνες οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει τα ανθρώπινα όρια αντοχής και αποφάσισαν σχεδόν όλοι, οι 38 εργαζόμενοι, να προχωρήσουν σε επίσχεση. Η ενέργεια αυτή είναι η έσχατη προσπάθεια να ασκήσουν πίεση για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους. Η αγωνία τους για την τύχη των ενοίκων τους είναι μεγάλη, καθώς οι ίδιοι έχουν συνάψει όλα αυτά τα χρόνια πολύ στενές σχέσεις μαζί τους. Γνωρίζουν όμως ότι δεν ευθύνονται για την επικίνδυνη κατάσταση που η διοίκηση και το υπουργείο Υγείας με την υποχρηματοδότηση έχουν προκαλέσει".

ΠΗΓΗ:ΕΦΗΜ.ΑΥΓΗ

Συντάκτης : Βενιζέλος Β.