Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Οδηγός Επαγγελματιών για την Αναδοχή

 Στα πλαίσια της υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος Child Guarantee σε συνεργασία των Παιδικών Χωριών SOS και της UNICEF δημιουργήθηκε ο Οδηγός επαγγελματιών για την Αναδοχή. Ένας χρήσιμος Οδηγός για επαγγελματίες οι οποίοι εμπλέκονται στην διαδικασία Αναδοχής (Κοινωνικοί Λειτουργοί, Ψυχολόγοι, Διεπιστημονικές Ομάδες). Ο Οδηγός έχει, ως παραδοτέο του προγράμματος, δοθεί προς έγκριση στο Υπουργείο Οικογένειας ώστε να θεσμοθετηθεί η χρησιμοποίηση του. Ελπίζουμε σύντομα να προχωρήσει και να μην παραμένει και αυτό στις πολλές εκκρεμότητες που αφορούν την υλοποίηση πρακτικών που θα βοηθήσουν την οικογενειακή αποκατάσταση των παιδιών που φιλοξενούνται σε δομές φροντίδας ή χρειάζονται άμεση προστασία

Για την δημιουργία του Οδηγού συνεργάστηκαν, στην Ομάδα εργασίας επαγγελματίες από την Περιφέρεια Αττικής, το ΚΚΠΠ Αττικής , εκπρόσωποι Αναδόχων οικογενειών, του ΙΥΠ, της UNICEF και της Ομάδας Αναδοχής των Παιδικών Χωριών.

Πιστεύω ότι η  θεσμοθέτηση του Οδηγού και η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί από τους επαγγελματίες όλων των Φορέων Εποπτείας και των δομών φροντίδας χρειάζεται να γίνει άμεσα ώστε να ομογενοποιηθεί η διαδικασία και να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι στο έργο τους. 

Θυμίζω ότι η δημιουργία ενός τέτοιου Οδηγού συμπεριλήφθηκε  στα παραδοτέα του Child Guarantee μετά από την σύμφωνη γνώμη της τότε Υφυπουργού κας Μιχαηλίδου. 

                    Στέργιος Σιφνιός