Εκατοντάδες από χιλιάδες παιδιά και νέους στην Ευρώπη δεν μπορούν να μεγαλώσουν μαζί με τους βιολογικούς τους γονείς. Ο σκοπός του σχεδίου Quality4Children (Q4C) είναι να εγγυηθεί και να βελτιώσει τις πιθανότητες εξέλιξης. Μαζί με μια ομάδα από επιτηδευμένα πρόσωπα, τρείς μεγάλες διεθνείς οργανώσεις στο χώρο του της έξω-οικογενειακής φροντίδας, τα Παιδικά χωριά SOS, I.F.C.O. (Διεθνής Οργάνωση Περίθαλψής και Φροντίδας) και F.I.C.E. (Διεθνής Κοινότητα Εκπαίδευσης), έχουν αναπτύξει μια σειρά από κανονισμούς ποιότητας για την έξω- οικογενειακή φροντίδα και την φροντίδα νεότητας.
Η επίσημη παρουσίαση αυτών των κανονισμών θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 13 Ιουνίου στην πρόσκληση της Lissy Grfner, μέλος του Ευρωπαικου Κοινοβουλίου. Στο γεγονός θα παραστούν αντιπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς οργανισμοί. Η κανονισμένη παρουσίαση θα χαραχτεί μέσα σε διάφορες παρουσιάσεις με κεντρική ιδέα πάνω στο θέμα «Βελτιώνοντας την κατάσταση των παιδιών στην έξω-οικογενειακή φροντίδα».
Η προϊστορία του Quality4Children
Πως μπορούν οι πιθανότητες εξέλιξης των παιδιών και των νέων, που δεν μπορούν να μεγαλώσουν με τις βιολογικες οικογένειες τους και επομένως ζουν στην εξω-οικογενειακή φροντίδα να εγγυούνται και να βελτιώνονται? Ποια καλή πρακτική στο χώρο της έξω-οικογενειακής φροντίδας έχει δοκιμαστεί επιτυχημένα από το σημείο της ιδέας από τα επιτηδευμένα παιδιά και τους νέους, τους γονείς τους και τα πρόσωπα φροντίδας? Ποίους κανονισμούς ποιότητας μπορούμε εμείς να αντλήσουμε από αυτές τις πρακτικές των διαφορετικών τύπων στην έξω-οικογενειακή φροντίδα? Και τελικά: Πως μπορούμε εμείς να θέσουμε αυτούς τους κανονισμούς στην πράξη? Αυτές οι ερωτήσεις του Quality4Children εστιάζονται.
Συνολικά 32 Ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν στο σχέδιο. Όλες αυτές οι χώρες όρισαν στα δικά τους εθνικά σχέδια συντονιστές, όπου είναι υπεύθυνοι για την συλλογή της Καλής Πρακτικής ιστοριών όσον αφορά την έξω-οικογενειακή φροντίδα στις αντίστοιχες χώρες. Αυτοί ιδιαιτέρως δίνουν φωνή σε επιτηδευμένα παιδιά και νέους όσον αφορά τις βιολογικές τους οικογένειες και τα άτομα φροντίδας, τα οποία επιτρέπουν να διαδραματίσουν ουσιώδη ρόλο στην εξέλιξη των κανονισμών ποιότητας. Επιπλέον, οι νέοι επίσης αντιπροσωπεύονται στο Q4C από διευθύνουσα ομάδα που κάνει σίγουρο ότι οι δικές τους απόψεις πάνω στο θέμα είναι σταθερά αγκυροβολημένες στο σχέδιο.
Τώρα, συνολικα 18 κανονισμοί, οι οποίοι έχουν διαιρεθεί σε τρία κεφάλαια από ΄΄Απόφαση απομάκρυνσής και διαδικασία εισαγωγής΄΄, ΄΄Διαδικασία φροντίδας΄΄ και ΄΄Διαδικασίας επανένταξής΄΄ είναι διαθέσιμα. Σαν ένα επόμενο βήμα, οι κανονισμοί είναι τοποθετημένοι στην πρακτική, ενώ συνεχώς υπολογίζονται.
Αμερόληπτα από τους τρείς μεγάλους οργανισμούς, οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν τους Q4C κανονισμούς, στην κυρία εργασία τους, υπάρχουν συγκεκριμένες δηλώσεις της πρόθεσης των διάφορων χωρών να τοποθετήσουν τους Q4C κανονισμούς στην πράξη. Οι αρχές της νεανικής ευημερίας της Ελβετίας, της Ολλανδίας και της Μάλτας για παράδειγμα, είναι σχεδιασμένες να χρησιμοποιήσουν τους κανονισμούς του Q4C σαν δομή της πράξης για να εγγυηθεί και να βελτιωθεί η ποιότητα φροντίδας.
Η επίσημη παρουσίαση θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στις 13 Ιουνίου, στην πρόσκληση της Lissy Grgner, μέλος του Ευρωπαικου Κοινοβουλίου και στη παρουσία των διάφορων αντιπροσώπων των διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβάνοντας φυσικά τους τρείς ομόρρυθμους οργανισμούς του, Quality4Children, τα Παιδικά χωριά SOS, FICE και IFCO. Η κανονισμένη παρουσίαση θα χαραχτεί μέσα σε διάφορες παρουσιάσεις με κεντρική ιδέα πάνω στο θέμα «Βελτιώνοντας την κατάσταση των παιδιών στην έξω-οικογενειακή φροντίδα».Στις διαφορετικές παρουσιάσεις θα απευθυνθούν διαφορετικές απόψεις. Αυτοί θα συμφωνήσουν για την ανάγκη των κανονισμών ποιότητας αλλά επίσης τους δείκτες για την καλή έξω-οικογενειακή φροντίδα και την φροντίδα νεότητας.
Από τις 13 Ιουνίου, οι Q4C ποιότητας κανονισμοί θα είναι διαθέσιμοι και σε εκτύπωση και άμεσα συνδεδεμένοι στις εκδόσεις και μπορεί να είναι προσβάσιμοι δια μέσου της ιστοσελίδας: www.quality4Children.info.
Κανονισμοί ποιότητας στην έξω- οικογενειακή φροντίδα: για παράδειγμα.
Τι περιέχουν αυτοί οι κανονισμοί? Ας κοιτάξουμε το παράδειγμα της ΄΄ φροντίδας΄΄ : οι σχετιζόμενοι κανονισμοί, για παράδειγμα, δηλώνουν αυτά τα παιδιά θα έπρεπε επαρκώς να περιλαμβάνονται στις αποφάσεις, αυτό θα επηρεάσει τις ζωές τους. Αυτοί επίσης ορίζουν αυτό, όσο το δυνατόν, τα παιδιά θα πρέπει να μείνουν στο οικογενειακό περιβάλλον και στο πολιτισμικό περιβάλλόν τους. Κάθε κανονισμός ορίζει τις ειδικές ανάγκες των παιδιών που θα πρέπει λαμβάνουν επαρκώς φροντίδα και η ατομική φροντίδα τους θα πρέπει να μετρά μοναδική εκπαίδευση και να λαμβάνουν άφθονη υποστήριξη. Κάθε ένα από αυτούς τους κανονισμούς, από την άλλη πλευρά, μέρη ειδική έμφασης συμπράττουν μαζί με την βιολογική οικογένεια του παιδιού. Ο απώτερος κανονισμός σχετίζεται με την υποστήριξη των παιδιών και των νέων στην εξέλιξη των έφηβων ικανών να ζήσουν μόνοι τους.
επιμέλεια : Λ. Παππά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου