Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΟΜΑΔΩΝ Q4C

Η ανάστατωση στις αεροπορικές μεταφορές στην Ευρώπη είχε σαν αποτέλεσμα και την αναβολή της συνάντησης των Ευρωπαικών Ομάδων του Q4C που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Σόφια.
Η συνάντηση σκοπό είχε την παρουσίαση απο τις Ομάδες της προόδου του έργου της υλοποίησης του Q4C σε κάθε χώρα,όπως επίσης και οι μελλοντικές τους δράσεις.
Η συνάντηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2010.

Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ (ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ)
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010 (ΑΠΟ 11.00 πμ ΕΩΣ 15.00 μμ)

ΑΜΕΣΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΕΨΥΠΕ

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ – ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ


Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 - μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των τραγικών συνθηκών διαβίωσης των ψυχικά ασθενών στο ίδρυμα της Λέρου – ξεκίνησε στη χώρα μας η προσπάθεια για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, με την υποστήριξη (και τη χρηματοδότηση) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κύριος στόχος της μεταρρύθμισης είναι η στροφή από την ιδρυματική περίθαλψη, δηλ. τον εγκλεισμό των ανθρώπων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα σε μεγάλα ιδρύματα-άσυλα και τον κοινωνικό αποκλεισμό, προς την κοινοτική φροντίδα, δηλ. τη στέγαση, την υποστήριξη και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων σε κοινοτικές δομές, όπως οικοτροφεία, ξενώνες, κέντρα ημέρας κ.α..

Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλές κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας από τον δημόσιο και τον μη-κερδοσκοπικό τομέα. Κάποια ιδρύματα έκλεισαν και πολλοί άνθρωποι με ψυχικά προβλήματα ή με νοητική υστέρηση ζουν ενταγμένοι στο κοινωνικό σύνολο. Καταρτίζονται, εργάζονται και υποστηρίζονται στην καθημερινότητά τους από ειδικούς ψυχικής υγείας.

Δυστυχώς, το Υπουργείο Υγείας πριν από τέσσερα χρόνια -επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας- άρχισε να εγκαταλείπει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση πριν να ολοκληρωθεί. Η υποχρηματοδότηση των μη-κερδοσκοπικών φορέων ψυχικής υγείας οδήγησε τις κοινοτικές δομές σε αδιέξοδο. Οι εργαζόμενοι παρέμεναν απλήρωτοι για πολλούς μήνες και αρκετοί αναγκάστηκαν να παραιτηθούν, ενώ κάποιες δομές ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

Όλα αυτά τα χρόνια, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις ενάντια την απαξίωση και την υποβάθμιση των δομών ψυχικής υγείας. Ερωτήσεις από βουλευτές, τόσο στη Βουλή όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, και διαμαρτυρίες από ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς (Συνήγορος του Πολίτη, Παιδοψυχιατρική Εταιρεία, Mental Health Europe κ.α.), οδήγησαν την Ε.Ε. να θέσει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση υπό επιτήρηση και να συνυπογράψει, τον περασμένο χρόνο, με το Υπουργείο Υγείας μια συμφωνία που εξασφαλίζει τη λειτουργία των κοινοτικών δομών και τη συνέχεια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Όμως, η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. δεν τηρήθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και συνεχίζει να μην τηρείται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του σημερινού πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου αλλά και τις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της υφυπουργού Φώφης Γεννηματά.

Πριν από λίγες ημέρες, πληροφορηθήκαμε ότι η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) απέστειλε στο Υπουργείο Υγείας αίτηση διακοπής λειτουργίας όλων των δομών της. Συγκεκριμένα, η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. λειτουργεί τρεις ξενώνες για άτομα με ψυχικά προβλήματα και νοητική υστέρηση («Θέτις», «Αριάδνη», «Οδυσσέας»), έναν ξενώνα φροντίδας παιδιών («Μελία»), ένα κέντρο ημέρας εφήβων («Ωρίωνας») και μια συμβουλευτική γραμμή για παιδιά και εφήβους, ενώ από πέρσι έχει σταματήσει η λειτουργία του Θεραπευτικού Ξενώνα Εφήβων «ΙΡΙΣ».

Μπροστά στον ορατό πλέον κίνδυνο να διακοπεί η λειτουργία των δομών ψυχικής υγείας της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., αλλά και άλλων ανάλογων δομών της χώρας μας, με τραγικές συνέπειες για τους ανθρώπους που φιλοξενούνται και υποστηρίζονται σε αυτές, οι (απλήρωτοι για τέταρτο μήνα) εργαζόμενοι στις κοινοτικές δομές της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. αποφασίσαμε:

* Να οργανώσουμε συγκεντρώσεις ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τον κίνδυνο να εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση σε μια χρονική στιγμή που οι ανάγκες για φροντίδα ψυχικής υγείας είναι αυξημένες

* Να διαμαρτυρηθούμε, με όποιο τρόπο ή μέσο διαθέτουμε, για την επικείμενη διακοπή λειτουργίας των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και ψυχικής υγείας που λειτουργεί η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., ένας φορέας που για μια 20ετία συμμετέχει στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση

* Να καταγγείλουμε δημόσια την υποκριτική στάση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και της σημερινής κυβέρνησης που συνεχίζει να αθετεί τη συμφωνία με την Ε.Ε. για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, ενώ προεκλογικά κατήγγειλε την προηγούμενη κυβέρνηση για την αθέτηση της ίδιας συμφωνίας.

* Να ζητήσουμε τη συμπαράσταση όλων των ενεργών πολιτών για να φτάσει η φωνή μας στους κυβερνώντες και να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να παίζουν ούτε με την ψυχική υγεία των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων ούτε με τους μισθούς των (ούτως ή άλλως) χαμηλόμισθων εργαζομένων στην ψυχική υγεία.

Οι εργαζόμενοι στις κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.

Επικοινωνία: seepsype@gmail.com

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ;


Με το νέο νομοσχέδιο και μετά τις μέχρι σήμερα τροποποιήσεις-αλλαγές που έχουν γίνει, παραμένει σε ισχύ μία θεμελιώδης πρόταση με την οποία ουσιαστικά και πρακτικά καταργείται η έκπτωση της χρηματικής δωρεάς από το εισόδημα του δωρητή. 

Με το άρθρο 1, παρ. 3 και 4 και με το άρθρο 12, παρ. 1, καταργούνται όλες οι απαλλαγές από τον φόρο εισοδήματος όλων των νομικών προσώπων. Συγχρόνως προσδιορίζεται ότι θα αφαιρείται πλέον το 20% του δωριζόμενου ποσού (δηλ. αν δωρίζει 1.000 Ευρώ, θα απαλλάσσεται για τα 200 Ευρώ) και από αυτό η έκπτωση δεν θα γίνεται στο εισόδημα αλλά θα αφαιρείται από τον φόρο του.

Με τα ανωτέρω άρθρα ουσιαστικά αποτρέπεται πλέον ο πολίτης από το να δωρίζει ποσά άνω των 500 Ευρώ και στην πράξη μεσοπρόθεσμα θα επηρεαστεί η λειτουργία των Ιδρυμάτων και Φιλανθρωπικών Σωματείων ΝΠΙΔ, που υποκαθιστούν στην πράξη και στην ουσία την Πολιτεία στο κοινωνικό της έργο και έκτισαν το σύνολο των προσπαθειών τους στην υπάρχουσα παγκόσμια φιλοσοφία της διευκόλυνσης της ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών κοινωφελών ιδρυμάτων και σωματείων και την έκπτωση των δωρεών από το εισόδημα.

Τα τελευταία 40 χρόνια, η κοινωνική πολιτική της Ελλάδας γίνεται από ΝΠΙΔ, όπως τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος, η ΕΛΕΠΑΠ, η Εταιρία Προστασίας Σπαστικών, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου, το Χαμόγελο του Παιδιού κλπ, τα οποία λειτουργούν στηριζόμενα ουσιαστικά στις μικρές και μεγάλες δωρεές ιδιωτών, εταιριών και οργανισμών, των οποίων τα ποσά που δώριζαν αφαιρούντο κατά 100% από το εισόδημά τους.

Απαξίωση του κοινωφελούς έργου που προσφέρουν όλα τα Φιλανθρωπικά Σωματεία και τα Ιδρύματα στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας είναι και η τελευταία τροπολογία που αποφασίστηκε στις 9/4/2010 και η οποία διατηρεί για τις πολιτιστικές χορηγίες την δυνατότητα να αφαιρούνται από το εισόδημα του χορηγού αρκεί το ποσό να μην υπερβαίνει το 10% του προς φορολόγηση εισοδήματος ενώ δεν κάνει καμία μνεία για τις χρηματικές δωρεές σε Κοινωφελή-Φιλανθρωπικά ΝΠΙΔ.

Δηλαδή, κάποιος με εισόδημα 50.000 Ευρώ, θα μπορεί να δωρίζει και να αφαιρεί απευθείας μέχρι 5.000 Ευρώ από την δήλωσή του σαν χορηγία για πολιτιστικές δράσεις, ενώ για την προστασία, σίτιση και εκπαίδευση φτωχών, ορφανών και κακοποιημένων παιδιών δεν θα μπορεί να δικαιολογεί και να αφαιρεί για τις 5.000 Ευρώ που θα δωρίζει περισσότερο από 500 Ευρώ από τη δήλωσή του.

Σχόλιο
Πουθενά στην Ευρώπη, ούτε στην Αμερική, δεν υπάρχει φορολογικό νομοσχέδιο και φορολογική κουλτούρα που να μην ενισχύει τους ιδιώτες και επιχειρηματίες να δωρίζουν χρηματικά ποσά σε κοινωφελή-επιστημονικά-πολιτιστικά ιδρύματα, εφόσον αυτά προωθούν το κοινωνικό καλό και λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, χωρίς άντληση δημόσιων πόρων. 

Οι ιδιωτικές, μικρές ή μεγάλες, δωρεές εφόσον ισχύσει ο Νόμος, σταδιακά θα περιοριστούν, επηρεάζοντας άμεσα την ανάπτυξη-δημιουργία έργων κοινωνικής μέριμνας και μεσοπρόθεσμα θα οδηγήσουν σε περιορισμό της λειτουργίας των υπαρχόντων Σωματείων με την αντίστοιχη μείωση θέσεων εργασίας και πάνω από όλα αδυναμία προστασίας-περίθαλψης κοινωνικών περιστατικών παιδιών, ορφανών παιδιών, παιδιών με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένων κλπ.

Στην Ελλάδα μας, τα τελευταία 50 χρόνια, το μόνο που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια είναι η κοινωνική φροντίδα. Με την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, ουσιαστικά το Κράτος θα κληθεί να προσφέρει την κοινωνική μέριμνα σε ευπαθείς ομάδες, που μέχρι σήμερα γίνεται από ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς φορείς ΝΠΙΔ χωρίς να επιβαρύνεται το Δημόσιο και ο Έλληνας φορολογούμενος.

Πρόταση
Δεν πρέπει να καταργηθεί η έκπτωση-αφαίρεση του ποσού της δωρεάς από το εισόδημα και αν μη τι άλλο θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε αντίστοιχη τροπολογία με τις πολιτιστικές χορηγίες και να αναφέρει ότι δεν θίγονται οι διατάξεις για τις χρηματικές δωρεές προς κοινωφελή, φιλανθρωπικά κλπ Ιδρύματα – Σωματεία, αρκεί το ποσοστό του εισοδήματος που τυγχάνει απαλλαγής να μην υπερβαίνει το 10% αυτ


Ζητάμε έστω και την τελευταία στιγμή να διορθωθεί αυτή η μεγάλη αδικία που πρόκειται να λάβει χώρα και να μην ισχύσουν τα ανωτέρω άρθρα σχετικά με τις χρηματικές δωρεές, πολύ περισσότερο τώρα που οι πολιτιστικές χορηγίες τυγχάνουν ασυλίας από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.


Για τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος

Γ. Πρωτόπαπας
Γεν. Διευθυντής