Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ;


Με το νέο νομοσχέδιο και μετά τις μέχρι σήμερα τροποποιήσεις-αλλαγές που έχουν γίνει, παραμένει σε ισχύ μία θεμελιώδης πρόταση με την οποία ουσιαστικά και πρακτικά καταργείται η έκπτωση της χρηματικής δωρεάς από το εισόδημα του δωρητή. 

Με το άρθρο 1, παρ. 3 και 4 και με το άρθρο 12, παρ. 1, καταργούνται όλες οι απαλλαγές από τον φόρο εισοδήματος όλων των νομικών προσώπων. Συγχρόνως προσδιορίζεται ότι θα αφαιρείται πλέον το 20% του δωριζόμενου ποσού (δηλ. αν δωρίζει 1.000 Ευρώ, θα απαλλάσσεται για τα 200 Ευρώ) και από αυτό η έκπτωση δεν θα γίνεται στο εισόδημα αλλά θα αφαιρείται από τον φόρο του.

Με τα ανωτέρω άρθρα ουσιαστικά αποτρέπεται πλέον ο πολίτης από το να δωρίζει ποσά άνω των 500 Ευρώ και στην πράξη μεσοπρόθεσμα θα επηρεαστεί η λειτουργία των Ιδρυμάτων και Φιλανθρωπικών Σωματείων ΝΠΙΔ, που υποκαθιστούν στην πράξη και στην ουσία την Πολιτεία στο κοινωνικό της έργο και έκτισαν το σύνολο των προσπαθειών τους στην υπάρχουσα παγκόσμια φιλοσοφία της διευκόλυνσης της ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών κοινωφελών ιδρυμάτων και σωματείων και την έκπτωση των δωρεών από το εισόδημα.

Τα τελευταία 40 χρόνια, η κοινωνική πολιτική της Ελλάδας γίνεται από ΝΠΙΔ, όπως τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος, η ΕΛΕΠΑΠ, η Εταιρία Προστασίας Σπαστικών, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου, το Χαμόγελο του Παιδιού κλπ, τα οποία λειτουργούν στηριζόμενα ουσιαστικά στις μικρές και μεγάλες δωρεές ιδιωτών, εταιριών και οργανισμών, των οποίων τα ποσά που δώριζαν αφαιρούντο κατά 100% από το εισόδημά τους.

Απαξίωση του κοινωφελούς έργου που προσφέρουν όλα τα Φιλανθρωπικά Σωματεία και τα Ιδρύματα στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας είναι και η τελευταία τροπολογία που αποφασίστηκε στις 9/4/2010 και η οποία διατηρεί για τις πολιτιστικές χορηγίες την δυνατότητα να αφαιρούνται από το εισόδημα του χορηγού αρκεί το ποσό να μην υπερβαίνει το 10% του προς φορολόγηση εισοδήματος ενώ δεν κάνει καμία μνεία για τις χρηματικές δωρεές σε Κοινωφελή-Φιλανθρωπικά ΝΠΙΔ.

Δηλαδή, κάποιος με εισόδημα 50.000 Ευρώ, θα μπορεί να δωρίζει και να αφαιρεί απευθείας μέχρι 5.000 Ευρώ από την δήλωσή του σαν χορηγία για πολιτιστικές δράσεις, ενώ για την προστασία, σίτιση και εκπαίδευση φτωχών, ορφανών και κακοποιημένων παιδιών δεν θα μπορεί να δικαιολογεί και να αφαιρεί για τις 5.000 Ευρώ που θα δωρίζει περισσότερο από 500 Ευρώ από τη δήλωσή του.

Σχόλιο
Πουθενά στην Ευρώπη, ούτε στην Αμερική, δεν υπάρχει φορολογικό νομοσχέδιο και φορολογική κουλτούρα που να μην ενισχύει τους ιδιώτες και επιχειρηματίες να δωρίζουν χρηματικά ποσά σε κοινωφελή-επιστημονικά-πολιτιστικά ιδρύματα, εφόσον αυτά προωθούν το κοινωνικό καλό και λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, χωρίς άντληση δημόσιων πόρων. 

Οι ιδιωτικές, μικρές ή μεγάλες, δωρεές εφόσον ισχύσει ο Νόμος, σταδιακά θα περιοριστούν, επηρεάζοντας άμεσα την ανάπτυξη-δημιουργία έργων κοινωνικής μέριμνας και μεσοπρόθεσμα θα οδηγήσουν σε περιορισμό της λειτουργίας των υπαρχόντων Σωματείων με την αντίστοιχη μείωση θέσεων εργασίας και πάνω από όλα αδυναμία προστασίας-περίθαλψης κοινωνικών περιστατικών παιδιών, ορφανών παιδιών, παιδιών με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένων κλπ.

Στην Ελλάδα μας, τα τελευταία 50 χρόνια, το μόνο που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια είναι η κοινωνική φροντίδα. Με την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, ουσιαστικά το Κράτος θα κληθεί να προσφέρει την κοινωνική μέριμνα σε ευπαθείς ομάδες, που μέχρι σήμερα γίνεται από ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς φορείς ΝΠΙΔ χωρίς να επιβαρύνεται το Δημόσιο και ο Έλληνας φορολογούμενος.

Πρόταση
Δεν πρέπει να καταργηθεί η έκπτωση-αφαίρεση του ποσού της δωρεάς από το εισόδημα και αν μη τι άλλο θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε αντίστοιχη τροπολογία με τις πολιτιστικές χορηγίες και να αναφέρει ότι δεν θίγονται οι διατάξεις για τις χρηματικές δωρεές προς κοινωφελή, φιλανθρωπικά κλπ Ιδρύματα – Σωματεία, αρκεί το ποσοστό του εισοδήματος που τυγχάνει απαλλαγής να μην υπερβαίνει το 10% αυτ


Ζητάμε έστω και την τελευταία στιγμή να διορθωθεί αυτή η μεγάλη αδικία που πρόκειται να λάβει χώρα και να μην ισχύσουν τα ανωτέρω άρθρα σχετικά με τις χρηματικές δωρεές, πολύ περισσότερο τώρα που οι πολιτιστικές χορηγίες τυγχάνουν ασυλίας από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.


Για τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος

Γ. Πρωτόπαπας
Γεν. Διευθυντής

Δεν υπάρχουν σχόλια: