Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ SOS ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΩΝ STANDARDS ΤΟΥ Q4C


Η συνάντηση στην Σόφια αφορούσε τα Παιδικά Χωριά SOS και την υλοποίηση των Standards σε αυτά ή μέσω αυτών σε εθνικό επίπεδο.
Στην συνάντηση συμμετείχαν χώρες όπως :
Βουλγαρία,Αυστρία,Γερμανία,Βοσνία,Αρμενία,Καζακστάν,Ιταλία,Λιθουανία,Λετονία,Ρωσσία, Κόσοβο,Κροατία,Εσθονία,Ουζμπερκιστάν,FYROM  και φυσικά η Ελλάδα.
Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν το 2ημερο αυτό ήταν τα εξής:Ποιά είναι η εξέλιξη της υλοποίησης των standards μέσα στις δομές των SOS.
2.    Ποιοί τρόποι εξιολόγησης εφαρμόζονται για τα συμπεράσματα απο την εφαρμογή τους.
3.    Ποιές δράσεις έχουν γίνει ή θα γίνουν στο μέλλον για την διάδοση των standards και την εφαρμογή τους σε εθνικό επίπεδο.
4.    Ποιές δυσκολίες υπάρχουν και πωςθα μπορέσουν να ξεπερασθούν σε σχέση με την συνεργασία των SOS με την πολιτεία ώστε να θεσμοθετηθούν.
5.    Προτάσεις για καλές πρακτικές σε σχέση με την εφαρμογή τους και για την διαδοσή τους.



Όσον αφορά τις δράσεις για την διάδοση και εφαρμογή τους σε Εθνικό επίπεδο ,θα πρέπει να τονίσουμε ότι η Ελληνική Ομάδα του Q4C ήταν η μόνη που λειτουργεί,κάτω απο την ομπρέλλα του SOS , σαν ομάδα και μάλιστα εθελοντική.Στα περισσότερα SOS δεν υπάρχει ομάδα και την όλη  ευθύνη την έχει αναλάβει το τμήμα ποιότητας, το οποίο ομως συνήθως αποτελείται από ένα άτομο και συνεπώς έχει μεγάλες δυσκολίες στην διάδοση του project.Η παρουσίαση της ομάδας μας έτυχε πολύ μεγάλης αποδοχής και οι παρευρισκόμενοι στην συνάντηση έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για να οργανώσουν μία ανάλογη ομάδα στην χώρα τους.Επίσης η περιγραφή των δράσεων μας προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον και ζητήθηκε απο διάφορες χώρες να υπάρξει επικοινωνία και επαφή για την καλύτερη ενημέρωση τους.  Ο εκπρόσωπος του Διεθνή οργανισμού ζήτησε την παρουσία μας ,ως ομάδα Q4C, στο Συνέδριο που οργανώνενται στην Πράγα τον Απρίλιο του 2011 .
Στις περισσότερες χώρες οι δυσκολίες εφαρμογής των Standards σε κυβερνητικό επίπεδο είναι μεγάλες και έχει να κάνει με την κοινωνική πολιτική σε κάθε χώρα.Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές απο χώρες με ρευστό κοινωνικό καθεστώς (Καζακστάν,Ελλάδα,Βοσνία κα) για το πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί το κατάλληλο κυβερνητικό στέλεχος που θα ασχοληθεί με το Q4C. Αλλά και χώρες που θεωρούνται “ισχυρές” στον τομέα αυτό παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες στην προσεγγιση. 
Κοινές δράσεις στις περισσότερες χώρες είναι η συμμετοχή και ενημέρωση σε συνέδρια και Ημερίδες. Επίσης η ενημέρωση άλλων φορέων παιδικής προστασίας αλλά και η συμμετοχή σε Δίκτυα.
Όσον αφορά την θεσμοθέτηση των Standards σε κυβερνητικό επίπεδο υπάρχουν 3 επίπεδα δυσκολιών:
·      Η ύπαρξη ποιοτικών, αλλά ανεπαρκών Standards θεσμοθετημένων απο την πολιτεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις δυσκολεύονται να αποδεχτούν την συμπληρωματική έστω παρουσία του Q4C.
·      Η πλήρης απουσία  θεσμοθετημένων Standards.Η πρόταση για την θεσμοθέτηση του Q4C μπορεί να είναι πιό εύκολη απο την προγημούμενη περίπτωση και
·      Η πλήρης  έλλειψη πολιτικής βούλησης για την θεσμοθέτηση standards που να αφορά την παιδική προστασία.  
Σε πολλές χώρες η διάρθρωση του δημοσίου είναι τόσο δαιδαλώδης (πχ.Βοσνία) που η προσέγγιση της κατάλληλης υπηρεσίας ή προσώπου στην κεντρική διοίκηση είναι σχεδόν αδύνατη. Σε κάθε περίπτωση η γνωριμία του κατάλληλου «προσώπου» βοηθάει.
Ένα πολύ καλό εργαλείο που προτάθηκε με καλές πρακτικές για την προσέγγιση των φορέων της πολιτείας είναι το «code of good practices in decission making processing european counsil»

Συζητήθηκε επίσης η συμμετοχή των παιδιών στην όλη διαδικασία διάδοσης και υλοποίησης των Standards ,το παράδειγμα της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών (Βουλγαρία,Καζακστάν) αλλά και η λειτουργία του International Youth Council.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Η  2ημερη συνάντηση στην Σόφια ήταν μια πρώτη ανταλλαγή εμπειριών σε σχέση με τις δυσκολίες και τις προσπάθειες υλοποίησης των Standards.Το πιο σημαντικό ήταν η διαπίστωση ότι η ομάδα στην Ελλάδα θεωρείται απο τις λίγες με ουσιαστική δράση και,κυρίως, με την συμμετοχή μελών που δεν έχουν επαγγελματική σχέση με το SOS κάτι πολύ σημαντικό για την υλοποίηση τους και εκτός του Οργανισμού. Επίσης  διαπίστώσαμε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε εμείς δεν αφορούν μόνο την χώρα μας αλλά σχεδόν όλες τις Ευρωπαικές.


Δεν υπάρχουν σχόλια: