Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

«ΑΓΧΟΣ, ΕΦΗΒΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ»


«ΑΓΧΟΣ, ΕΦΗΒΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ»
Σεμινάριο για γονείς, κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς & μαθητές Λυκείου

Το «Επί – Κέντρο Επιτυχίας» σας προσκαλεί το Σάββατο 9 Απριλίου στις 11:00 να παρακολουθήσετε το σεμινάριο της Ψυχολόγου - Παιγνιοθεραπεύτριας κας Μαρία Τσιφούτη:

 «Το Άγχος κατά τη διάρκεια τις Εφηβείας και πώς αυτό διαμορφώνεται στις Εξετάσεις»

Θέματα που θα συζητηθούν:
·         Το άγχος ως λειτουργικό συναίσθημα και η επίδραση του στον οργανισμό
·         Το άγχος κατά τη διάρκεια της εφηβείας
·         Πότε αυτό το άγχος γίνεται δυσλειτουργικό και δυσκολεύει την καθημερινότητα;
·         Με ποιο τρόπο το σχολείο, και οι Πανελλήνιες Εξετάσεις επηρεάζουν  την εφηβεία και δίνουν ερέθισμα για τη διαμόρφωση του άγχους.
·         Τρόποι κατανόησης και αντιμετώπισης της δυσκολίας
·         Γονική στήριξη: Η οικογένεια ως μέσο ουσιαστικής υποστήριξης

Το άγχος είναι ένα λειτουργικό συναίσθημα, το οποίο θέτει τον οργανισμό σε κατάσταση ετοιμότητας και μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε κρίσιμες και δύσκολες καταστάσεις.
 Η περίοδος της εφηβείας είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη ενός ατόμου, και γεμάτη αλλαγές τόσο σε σωματικό όσο και σε κοινωνικό και συναισθηματικό επίπεδο. Η αναπτυξιακή περίοδος της εφηβείας είναι αρκετά στρεσογόνα από μόνη της. Η διαδικασία απόφασης της επαγγελματικής πορείας  επηρεάζει τον νεαρό έφηβο αλλά και ολόκληρο το οικογενειακό σύστημα με διάφορους τρόπους. 
Η σημερινή οικονομικοκοινωνική κατάσταση επιφέρει επιπλέον άγχος στους ενήλικες, το οποίο μεταφέρεται και στους εφήβους μέσα από μια «άρνηση» και έλλειψη ελπίδας για οποιοδήποτε μέλλον. Μέσα από ατομική μα και κοινή προσπάθεια γονείς και νέοι μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους και  την κατάσταση που βιώνουν, ώστε να μπορέσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να αντιμετωπίσουν  και να διαχειριστούν το άγχος, ενόψει των εξετάσεων.
Βιογραφικό:
Η Μαρία Τσιφούτη γεννήθηκε στη Βάρη και εργάζεται ως Ψυχολόγος – Παιγνιοθεραπεύτρια τα τελευταία 8 χρόνια, τόσο ιδιωτικά όσο και σε θεραπευτικά κέντρα για παιδιά και εφήβους.
Μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με τους φορείς:
·         Ογκολογικό τμήμα (ΤΑΟ) του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» στηρίζοντας τα παιδιά και τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια νοσηλείας τους εκεί (Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων παιδιών με νεοπλασματικές παθήσεις «Η ΠΙΣΤΗ»).
·         Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, ως επόπτρια σε εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και με ιδιωτικά σχολεία σε πλαίσια ομιλιών και συμβουλευτικής γονέων.
·         Παιδικά Χωριά SOS και Ζάννειο Ίδρυμα, στα πλαίσια του Quality4Children, ενός Πανευρωπαϊκού Προγράμματος για την ποιοτική ανέλιξη των συνθηκών εισαγωγής και διαβίωσης παιδιών στην εξω-οικογενειακή φροντίδα.
·         Δημόσιο ΙΕΚ Βάρης: Διδασκαλία στο τμήμα Προσχολικής Αγωγής Δημιουργίας και Έκφρασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: