Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Διαδίκτυο και έκφραση των απόψεων των παιδιών για τα δικαιώματά τους: έρευνα των εφήβων συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού

Μέλη της Ομάδας και της Κοινότητας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού, από γυμνάσια και λύκεια διαφόρων περιοχών της χώρας, συμμετείχαν στη διεξαγωγή έρευνας με θέμα την έκφραση των απόψεων των παιδιών μέσω του διαδικτύου και την πιθανή προοπτική δημιουργίας ιστολογίου, στο οποίο οι έφηβοι θα μπορούν να γράφουν τις απόψεις τους για διάφορα θέματα σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού.

Η έρευνα διεξήχθη με ερωτηματολόγια που διένειμαν 23 έφηβοι σύμβουλοι στα σχολεία τους και συμπληρώθηκαν ανώνυμα από 1165 μαθητές γεννημένους μεταξύ 1992 και 1998. Οι 558 ήταν μαθητές γυμνασίου και οι 607 λυκείου. Συνολικά έλαβαν μέρος στην έρευνα μαθητές σχολείων των παρακάτω περιοχών: Αθήνα / Αττική, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Ιωάννινα, Λάρισα (Γιάννουλη), Καλαμάτα, Καρδίτσα, Κατερίνη, Νάουσα, Πάτρα, Πολύγυρος, Πτολεμαΐδα, Ρόδος, Σητεία, Σουφλί, Φιλιατρά.

Το βασικό εύρημα της έρευνας είναι ότι οι έφηβοι, 94% των οποίων χρησιμοποιούν το διαδίκτυο (73% τακτικά και 21% περιστασιακά), θεωρούν σε ποσοστό 81% ότι είναι καλή ιδέα η λειτουργία ιστολογίου για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού, στο οποίο μάλιστα ένας στους τρεις (32%) δηλώνει επιθυμία να γράφει άρθρα.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι 36% των μαθητών δεν θυμούνται να έχει γίνει καμία συζήτηση για τα δικαιώματα του παιδιού στο σχολείο τους. Την ύπαρξη του Συνηγόρου του Παιδιού γνώριζαν 70% αυτών, ενώ το site του έχουν επισκεφτεί μόνο το 15% των εφήβων που ρωτήθηκαν.

Ως πιο δημοφιλή θέματα που οι μαθητές θα ήθελαν να συζητούνται στο ιστολόγιο, αναδείχθηκαν:

βία μεταξύ μαθητών, μέσα και έξω από το σχολείο (43,3%)

διακρίσεις και ρατσισμός στο σχολείο (42,3%)

σχολικές δραστηριότητες, προγράμματα, εκδρομές, εκδηλώσεις (41,5%)

ναρκωτικά, συμβουλευτική και απεξάρτηση (39,8%)

κατάθλιψη, συναισθηματικές κρίσεις (37,2%)

οικογένεια, σχέσεις, επικοινωνία γονιών – παιδιών (34,8%)

διαδίκτυο: κίνδυνοι και προστασία (31,8%)

Τα συμπεράσματα της έρευνας θα αποτελέσουν έναυσμα συζήτησης ανάμεσα στα μέλη της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων στην επόμενη συνάντησή της που θα πραγματοποιηθεί στις 4-5 Ιουλίου 2011.



Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα της έρευνας των εφήβων συμβούλων μπορείτε να τα δείτε εδώ:

http://www.0-18.gr/downloads/Eyrimata-ereynas.doc

Δεν υπάρχουν σχόλια: